En liten påminnelse om att ansökan till Paideia folkhögskolas kurser i judiska studier, språk och kultur HT23 stänger om två veckor, den 16 juni. Det finns över 50 kurser att välja på. Själv har jag fastnat för kurserna ”Judisk radikalism och socialism” med Håkan Blomqvist och ”Att välkomna främlingen: judiska sätt att möta ’Den Andre’ med Avital Shein.
Men är tyvärr är jag upptagen med att leda min egen kurs ”Svenska judars liv i skuggan av Förintelsen. Kursen bygger på boken ”Kommer de, så skjuter jag oss”.
Kursen ställer frågan hur det var att leva som svensk jude när nazisterna lade stora delar av Europa under sig? Många av de gamla svensk-judiska familjerna var välutbildade och framgångsrika, vissa var mycket förmögna och tillhörde samhällseliten. I generationer hade de gjort mycket för att smälta in och anpassa sig. På 1930-talet, när rastänkandet fick grepp om politiken, förändrades läget i grunden. Släkterna Bonnier, Heckscher och Sachs hamnade högst upp på nazisternas dödslistor. När Hitler ännu såg ut att vinna kriget tvingades de svenska judarna att gå från anpassning till överlevnad. Situationen försämrades snabbt och alternativen blev allt färre i skuggan av Förintelsen.
Kursstart: Tisdagen 5 september, 17.00-19.00.
Kursen omfattar 7 tillfällen.
Sista dag för anmälan är 16 juni alltså.
Välkomna.

Länk till kursanmälan här:

Info om boken här: