BÖCKER

På den här sidan har Bernt samlat sin bokutgivning. Vid varje bok finns det en länk som du klickar på om du vill du köpa en bok.

NYUTKOMMEN BOK! Nakba: Katastrof inför våra ögon

I slutet av 1940-talet fördrevs över 750 000 palestinier. När de stora städerna tömts på sin palestinska befolkning ersattes den av nyanlända, judiska invandrare. Palestinska byar försvann från kartan och ersattes av judiska bosättningar. Under tre år har Bernt, tillsammans med fotograf Cato Lein, träffat ett 70-tal palestinska flyktingar. Samtalen har skett på det ockuperade Västbanken och i Jordanien, Libanon, Sverige och Israel. Det är röster från rika och fattiga, från välbärgade kvarter och eländiga flyktingläger. Berättelserna är en påminnelse om den katastrof som fortfarande pågår. Nakba – katastrof inför våra ögon är ett vittnesmål om kolonisationens pris, men också om en kamp för rättvisa. När husen raserats och kartorna ritats om blir själva minnet en motståndshandling. Boken är rikt illustrerad med fotografier av bland andra Cato Lein.

”Hermeles och Leins bok är en stor hjälteinsats”, Petter Larsson, Aftonbladet, 20230531

”Nakba är en skakande och viktig bok.” Henrik Wiktor, Bibliotekstjänst

Överlevarna – röster från Förintelsen

Boken bygger på 95 berättelser om Förintelsen och handlar om människors drömmar och mardrömmar, sammanbrott och livslust. Foto: Cato Lein.

”Den största förtjänsten med Bernt Hermeles och Cato Leins bok är att den ger oss röster och bilder som ger oss åtminstone en möjlighet att förstå. Det gör den mer värdefull än dess litterära värde.” Borås Tidning

”Uttryck som ’oerhört drabbande’ och ’väldigt viktig’  känns nästan futtiga, lite klyschiga. Detta är berättelser från Förintelseöverlevare, som författaren Bernt Hermele och fotografen Cato Lein har träffat och porträtterat. De har gjort ett beundransvärt arbete.” Svenska Dagbladet

Kommer de så skjuter jag oss

En berättelse om de svensk-judiska familjernas situation, i skuggan av en framväxande nazism. Trots att svenska judar i flera generation varit en del av Sverige, förändrades läget snabbt på 1930-talet. Rastänkandet fick grepp om politiken och familjerna Bonnier, Heckscher och Sachs hamnade högst upp på nazisternas dödslistor. De svenska judarna tvingades gå från anpassning till överlevnad. En mardrömslik situation, när alternativen blev allt färre i skuggan av Förintelsen.
”Ett viktigt bidrag till historieskrivningen om Sverige”  Svenska Dagbladet
”En nyttig påminnelse om vår egen 1930-talshistoria.”  Norrländska Socialdemokraten
”En historieläxa alla borde göra”  Tidningen Journalisten

Judejävel

En personlig berättelse om min uppväxt i ett sionistiskt hem i ”Judehuset” på söder. Men stämde verkligen min barndoms berättelser om Palestina, som ”ett land utan folk, för ett folk utan land”? Frågorna ställs på sin spets när min mamma, under ett besök i Israel 2002, mördas av en palestinsk självmordsbombare.

”Judejävel är Hermeles personliga resa som inte väjer för de svåra frågorna kring identiet och samhörighet” Dagens Nyheter

”Jag tycker mycket om Judejävel. Den tar upp väldigt intressanta frågeställningar om sionism, identitet, etnicitet. Att den dessutom är både lättläst och faktiskt också underhållande ibland gör den inte mindre viktig. Hermele reflekterar klokt med både ödmjukhet, charm och självironi över frågor som rör oss alla.” Hallandsposten

Firman Bonnier – Sveriges mäktigaste mediesläkt

Firman Bonnier är ett personligt hållet reportage som inte väjer för kontroversiella frågor som utomäktenskapliga barn, arvstvister eller familjekonflikter. Pocketutgåvan innehåller ett nyskrivet kapitel om den senaste utvecklingen.

”Den här boken fyller en stor lucka.” Aftonbladet

”Det är en underhållande skvallrig bok som Bernt Hermele har skrivit.” Arbetarbladet

Guldsot

Guldsot – berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner

I boken får läsaren följa Johan af Donners trygga uppväxt i villaförorten Saltsjö-Duvnäs, hans första steg in i reklambranschen och hans kometkarriär på Röda Korset och Cancerfonden. Men också hans växande kriminalitet, dramatiska kriser och självmordsförsök.

”Spännande som en psykologisk thriller.” Dagens Nyheter

”En knivskarpt och synnerligen läsvärt reportage.” Östgöta Correspondenten

RECENSIONER

Vill du komma i kontakt med Bernt eller boka honom? Lämna ett meddelande här.

12 + 5 =