ETT URVAL TEXTER

Här hittar du några av Bernts texter. (Även andras texter kan dyka upp.)

Tal i Linköpings domkyrka, Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag 25 januari 2022

Jag har blivit ombedd att prata om min bok ”Överlevarna – berättelser från Förintelsen”. Boken är baserad på en podcast, det vill säga en serie radioprogram på nätet, med 120 inspelade berättelser från Överlevare som jag producerat. Det kortaste samtalet år 45 minuter långt, det längsta pågick i sju och en halv timma. Behövs det ytterligare en samling berättelser om Förintelsen? Många har betonat att de dokumenterat Förintelsens sista vittnesmål i sista minuten, snart skulle det vara för sent. Men Förintelsens fasor finns ju redan dokumenterade både på längden och tvären, inte minst genom Steven Spielbergs, the Shoah Foundation, som samlat in 55 000 vittnesmål på video. Det är också viktigt att komma ihåg att de enda som hade kunnat berätta om Förintelsen, de förintades, då kan man inte längre berätta något.

”De små stegens tyranni”

Norrköpings stadsmuseum, 12 december 2021

I januari 2020 öppnade Stadsmuseet i Norrköping utställningen ”Medlöperi och motstånd”, en utställning om nazismen i Norrköping förr och nu. Darko Mamkovic, Sverigedemokraternas dåvarande ordförande i kommunen, polisanmälde Norrköpings stadsmuseum för att ha utsatt SD:s lokala partistyrelse för grovt förtal. Polisen beslutade att inte inleda någon förundersökning. Att totalitära ideologier av SD:s snitt, hatar det demokratiska samtalet i allmänhet och de fria konsterna i synnerhet är välkänt. På 20-talet började de tyska nazisterna tala om entartete kunst, d.v.s. den degenererade konsten, vilket var nazisternas benämning på modern konst. De statliga tyska museerna rensades vid den här tiden på den moderna konsten. Nazisterna ansåg att konsten var en förolämpning för den tyska känslan, den var till sin natur otysk, judisk och kommunistisk. Misshagliga konstnärer förbjöds att ställa ut och sälja sin konst, de förlorade sina jobb och ibland förbjöds de till och med att fortsätta att skapa. 

Det är som vilken kolonial erövring som helst

GP,  21 maj 2021

”Den senaste tiden har den djupa konflikten om Palestina tätnat ytterligare. Våldshandlingar och vedergällningar mellan Israels militär och Hamas följer varandra på grunder som ofta beskrivs som notoriskt komplexa. Men det hela är faktiskt inte alls svårt att förstå”. Det menar författaren Bernt Hermele. Konflikten i Palestina beskrivs ofta som världens mest komplicerade, som omöjlig att begripa. Men vi krånglar till saker i onödan, för många berättelser och bilder ska in i ramen, berättelser som helt enkelt inte hör hit. Det här är till en början inte en konflikt mellan Israel och Palestina. I själva verket är det en konflikt om Palestina, om rätten till dess byar och städer, till mark och vatten, där lösningarna blivit militära i brist på politisk vilja.

 

Bomba inte Gaza i mitt namn

Bernt Hermele om Judiska församlingens stöd till kriget Aftonbladet, 13 augusti 2014.

När Israels dödande av palestinska barn och vuxna pågått ett tag fick jag för mig att gå in på Judiska församlingen i Stockholms hemsida för att se vad de hade att säga om saken. Högst upp stod en text med rubriken ”Information om säkerhetsläget”. Texten, undertecknad av församlingens ordförande och generalsekreterare, handlade varken om läget för civilbefolkningen i Israel, vilket jag hade väntat mig, eller i Gaza. I stället stod där (texten har senare redigerats): ”Judiska Församlingen följer noggrant händelseutvecklingen och situationen i Israel och dess återverkningar på judiskt liv i Europa och Sverige. För att vi alla ska känna oss extra trygga har vår säkerhetsavdelning och dess chef daglig kontakt med såväl polismyndigheten i Stockholm som med övriga församlingar och organisationer.”

Dagbok om min mördade mamma

DN 4 september 2005.

”Min mamma heter Perla Hermele. Hon föddes den 15 oktober 1923. Hon mördades av en självmordsbombare i Netanya i Israel den 27 mars 2002. Hon blev 78 år gammal och efterlämnar två barn, sex barnbarn och två barnbarnsbarn.

Mamma var på semester i den israeliska badorten Netanya och hade just satt sig till bords i Park Hotels matsal för att fira den judiska påsken när självmordsbombaren kom in på hotellet. Han sprängde sig själv i luften och dödade 30 personer, bland andra min mamma.”

Vill du komma i kontakt med Bernt eller boka honom? Lämna ett meddelande här.

10 + 2 =