(TT) Enköpings kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag med en ceremoni på biblioteket i Enköping med tal, föredrag, utställning och musik.

Programmet för kvällen innehåller ett föredrag av Bernt Hermele, journalist och författare. Bernt Hermele berättar om sitt arbete med att samla in 120 berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare. Det är starka vittnesmål om mänsklig grymhet, men också om hur man behåller sitt människovärde under omöjliga omständigheter samt hur man, i en del fall, kämpar för att återfå det.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M) håller ett tal och Uppsala kammarsolister framför musik av Wilhelm Stenhammar och Pavel Haas. Irma Aalto, samordnare för finskt förvaltningsområde berättar om hur vi i Sverige skyddar nationella minoriteter, deras språk och kultur. Värd för kvällen är Jonas Nyström, chef för upplevelseförvaltningen.

Tid och datum: torsdag 25 januari klockan 19–20

Plats: biblioteket i Enköping, Ågatan 29

Hanna Dahlgren fotograferad av Cato Lein.

Ett urval fotografier från boken Överlevarna av Bernt Hermele och Cato Lein. Lein har arbetat för kulturredaktionerna på Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten. Cato Lein vann Svenska Fotobokspriset 2023 med boken ”Northern Silence”, där han med storformatskamera skildrade norska Finnmarken.

Tid och datum: klockan 15–19 varje dag 17–31 januari

Plats: Cato Leins bilder projiceras på Joars fasad och visas på biblioteket, Ågatan 29

Hela TT-texten kan du läsa här.